index


x

Exkurzia na SOU potravinárske --text

x

Exkurzia na SOU potravinárske

11.Oct.2016

V súčasnosti sa často stáva, že deti nevedia, odkiaľ pochádzajú potraviny, ktoré každodenne konzumujú. Veľmi málo vedia aj o sezónnosti jednotlivých poľnohospodárskych produktoch a potravín. Preto sme sa rozhodli navštíviť SOU potravinárske. Cieľom odbornej exkurzie bolo ukázať deťom prvovýrobné prevádzky a poskytnúť im množstvo zaujímavých informácií o pestovaní poľnohospodárskych plodín, o vyrábanej potravine, spracovaných surovinách, spôsobe ich spracovania, bezpečnosti potravinárskej prevádzky, prednosti konzumácie lokálnych potravín, sezónnosti potravín atď. Žiaci si mohli prezrieť cukrársku výrobňu, výrobňu chleba a pečiva, kde im majstri odborného výcviku priblížili prípravu učňov na svoje povolanie a aj predviedli ich praktické činnosti. V prezentácii o obilninách sa naučili, ako prichádza na stôl náš chlieb každodenný, o ktorý prosíme v našej modlitbe Otče náš, a ktorý aj dnes chýba mnohým ľuďom v rôznych končinách sveta. Preto vítame aktivity projektu Hovorme o jedle, pretože si často nevážime hojnosť darov, ktorými plytváme a neuvedomujeme si, koľko úsilia vynaložia poľnohospodári a potravinári na to, aby sa dostali potraviny na náš stôl. Dúfajme, že aj dnešná skúsenosť nám v tom pomôže!

PaedDr. Katarína Korecová

Exkurzia
Exkurzia
Exkurzia
Exkurzia
Exkurzia

x

Exkurzia na SOU potravinárske

11.Oct.2016

V súčasnosti sa často stáva, že deti nevedia, odkiaľ pochádzajú potraviny, ktoré každodenne konzumujú. Veľmi málo vedia aj o sezónnosti jednotlivých poľnohospodárskych produktoch a potravín. Preto sme sa rozhodli navštíviť SOU potravinárske. Cieľom odbornej exkurzie bolo ukázať deťom prvovýrobné prevádzky a poskytnúť im množstvo zaujímavých informácií o pestovaní poľnohospodárskych plodín, o vyrábanej potravine, spracovaných surovinách, spôsobe ich spracovania, bezpečnosti potravinárskej prevádzky, prednosti konzumácie lokálnych potravín, sezónnosti potravín atď. Žiaci si mohli prezrieť cukrársku výrobňu, výrobňu chleba a pečiva, kde im majstri odborného výcviku priblížili prípravu učňov na svoje povolanie a aj predviedli ich praktické činnosti. V prezentácii o obilninách sa naučili, ako prichádza na stôl náš chlieb každodenný, o ktorý prosíme v našej modlitbe Otče náš, a ktorý aj dnes chýba mnohým ľuďom v rôznych končinách sveta. Preto vítame aktivity projektu Hovorme o jedle, pretože si často nevážime hojnosť darov, ktorými plytváme a neuvedomujeme si, koľko úsilia vynaložia poľnohospodári a potravinári na to, aby sa dostali potraviny na náš stôl. Dúfajme, že aj dnešná skúsenosť nám v tom pomôže!

PaedDr. Katarína Korecová